Wat houdt dat eigenlijk in " 3D-handboogschieten" ?

Het 3D-handboogschieten is een vorm van de handboogsport waarbij de jacht met pijl en boog gesimuleerd wordt. Er wordt dus niet op echte of levende dieren geschoten. De doelen zijn niet plat (papier) maar in 3D vandaar de naam.

De Sport
De wedstrijden worden buiten gehouden en vinden meestal plaats in een bos of half-open gebied.  De doelen waar op geschoten wordt zijn namaakdieren van kunststof. Dat kan varieren van een ratje over een hert tot een grizzlybeer.
De organisatie van de wedstrijd zet een aantal schietbanen uit, dat wil zeggen een doel en een schietplek. Op deze schietplek staan een aantal paaltjes in de grond, geel voor aspiranten, blauw voor instictieve schutters en rood voor vizierschutters. Deze banen worden aan de hand van veiligheidsregels zo uitgezet dat er geen gevaar is dat een pijl die doel mist iemand kan raken. De banen liggen dan ook vaak tientallen meters uit elkaar. Elke schutter wordt ingedeeld in een groep van ongeveer 6 personen en met deze groep blijf je heel de dag bij elkaar. De groepen wandelen naar een schietplek en elke schutter schiet op zijn beurt. Daarna worden de punten geteld, de pijlen uit het doel getrokken en loopt men door naar de volgende schietbaan. Een 3D-wedstrijd schieten betekent dat je een hele dag in de natuur doorbrengt met wandelen en handboogschieten. Veruit de meeste 3D-schutters zijn ook echte natuurliefhebbers en laten het bos net zo achter als ze het gevonden hebben.

     

Veiligheid
Zoals bij elke schietsport staat veiligheid voorop. Er schiet slechts één schutter tegelijk en iedereen moet zich achter deze schutter bevinden. Buiten de banen is schieten verboden. Banen worden met door de NHB voorgeschreven veiligheidsmarges uitgezet. Deelnemers en toeschouwers volgen aangegeven paden. Er zijn dan ook zo goed als nooit onveilige situaties. Een voetbalwedstrijd is bij wijze van spreken gevaarlijker.

Nederlandse Handboog Bond
Sinds enige jaren worden de wedstrijden onder auspicien van de NHB gehouden. Er is sinds 3 jaar ook een Nederlands kampioenschap.